
زندگی در شهرها و محلههای شلوغ و پرتردد معمولا باعث میشود که افراد در ساعتهای مختلف روز، در معرض صداهای مزاحم و آلودگیهای صوتی بسیاری قرار گیرند. این امر به خودی خود منجر به اختلال در آرامش و تمرکز افراد میشود. بنابراین بهترین راهکار و چاره جهت رفع این مشکل، عایقبندی و ایزوله سازی صدا است.
زندگی در شهرها و محلههای شلوغ و پرتردد معمولا باعث میشود که افراد در ساعتهای مختلف روز، در معرض صداهای مزاحم و آلودگیهای صوتی بسیاری قرار گیرند. این امر به خودی خود منجر به اختلال در آرامش و تمرکز افراد میشود. بنابراین بهترین راهکار و چاره جهت رفع این مشکل، عایقبندی و ایزوله سازی صدا است.
برای ایزوله سازی صدا، اقدامات بسیاری میتوان انجام داد و امروزه المانهای متعدد و متنوعی برای این هدف، در بازار وجود دارند که به خوبی از انتقال صداها به فضای داخلی ساختمان جلوگیری میکنند. این المانها را میتوان در حین ساخت و ساز به سازه اضافه نمود و یا اینکه بعدا آن را به صورت روکار در کف، سقف، دیوار هها یا به صورت دکوراتیو بکار برد.
در ادامه برخی از انواع ایزوله سازی صدا را طبق کاربری مختلف آنها، بیان خواهیم کرد. عایقهای صوتی را میتوان بر اساس نوع عملکرد به چند دسته تقسیم بندی نمود:
در ایزوله سازی صدا به صورت توکار، در حین ساخت و ساز، عایقها را به بدنه و بخشهای مختلف ساختمان اضافه میکنند. برخی از رایجترین عایقها عبارتند از:
فوم ایکس پی اس، علاوه بر صدا، یک عایق حرارتی و رطوبتی بسیار بادوام و مستحکم است. این فوم ضخامت کم داشته و بسیار سبک است و همچنین مقاومت بالایی دارد.
این عایق را در مرحله سفت کاری ساختمان، اضافه میکنند و برای جذب صدا بویژه برای مکانهای پر سرو صدا مانند موتورخانه، بسیار مناسب است.
این عایق را از طریق اسپری کردن محلول فوم پلی یورتان در بخشهای مورد نظر ساختمان، استفاده میشود. این محلول پس از اسپری شدن، حجم گرفته و به شکل جامد ظاهر میشود.
فوم پلی یورتان، عایق بسیار مناسبی برای درزها بوده و باید به صورت دقیق و حرفهای انجام گیرد.
عایق پلی یورتان، برای دیوارهای مشترک، دیوارهای موتورخانه، استودیوهای ضبط صدا مورد استفاده قرار میگیرد. طول عمر و مقاومت بالایی دارد و بر خلاف سایر عایقها به سطح چسبیده و قابل جدا شدن نیست.
این عایق، از چسباندن تکیههای فوم پلی یورتان تشکیل شده و قابل بازیافت است.
پشم شیشه یک عایق مناسب صوتی و حرارتی است که به دو صورت تختهای و رولی موجود است و برروی دیوارهای داخلی نصب میشود. این عایق طول عمر بالایی داشته و در برابر عوامل فرسایشی و باکتری و قارچ، مقاومت خوبی دارد. همچنین از دیگر مزیتهای مهم این عایق، نسوز بودن آن است.
البته قابل ذکر است که عایق پشم شیشه، جاذب رطوبت است.
عایق پشم سنگ، دارای تراکمی بالا و سالمترین عایق صوتی و حرارتی است. این عایق، به دلیل ضد حریق بودن آن، برای حفاظت از سازههای فلزی، تاسیسات الکترونیک، راهروها بسیار مناسب است. البته این عایق پشم سنگ، در برابر رطوبت مقاومت پایینی دارد.
این فومها، بر روی لوله کشی ساختمان نصب شده و مانع از انتقال صدای لولهها به داخل ساختمان میشود.
عایقهای روکار را میتوان در محیط داخلی ساختمان استفاده کرد. و در انواع مختلف و متنوع در بازار وجود دارد و برخی از آنها را بدون زیرساز میتوان نصب کرد.
این عایق، شبیه شانه تخم مرغ است و برای جلوگیری از انعکاس صدا استفاده میشود. جنس این فوم از اسفنج است بنابراین جذب بالایی داشته و بازتاب صداها را به خوبی کاهش میدهد.
فوم شانه تخم مرغی را میتوان در سقف یا دیوارهها، عایق روکار کف، اتاقهای ضبط صدا، سالنهای کنفرانس و غیره نصب کرد.
این فوم، نسبت به دیگر انواع عایقها، قدرت جذب صدای کمتری دارد و معمولا در برخی موارد از آن به عنوان زیرساز فوم شانه مرغی استفاده میشود. عایق فوم صاف را میتوان بر روی دیوار مشترک، سقف آپارتمان، مکانهای عمومی، کانال انتقال هوا و همچنین به عنوان عایق حرارتی، جهت بهینهسازی مصرف انرژی نیز استفاده کرد.
این عایق، دارای سطح فرم دار که به صورت واحدهای هرمی است. چگونگی قرار گیری و جهت این عایق، در میزان کارایی آن بسیار موثر است.
پنلهای آکوستیک، در طرحها و رنگهای متنوع وجود دارد و نمای زیبایی به مکان میبخشد. این پنلها انعطافپذیر بوده و درصد بالایی از نویزهای داخلی را جذب میکنند و به دلیل نصب آسان آن، در فضاهای مختلف داخلی ساختمان میتوان از آنها استفاده کرد.
این مدل از عایق را میتوان به صورت دکوراتیو، در سقف به صورت آویز یا به صورت مستقل بر روی دیوار به کار برد.